Scandinavisch wonen
Interieur, Woonstijlen

Scandinavisch interieur | Licht wonen met de warmte van hygge

Word jij blij van lichte kleuren en natuurlijke materialen? Dan is Scandinavisch wonen iets voor jou. Deze woonstijl staat voor rust, eenvoud, veel licht en subtiele warmte.

Ook genieten van deze heerlijke woonstijl? In dit artikel lees je hoe je dat aanpakt. Welke kleuren, materialen en vormen maken een Scandinavisch interieur een succes?

Kleurgebruik 

Een belangrijk kenmerk van Scandinavische interieurs: licht, licht en nog meer licht. Wit is dan ook kleur nummer 1. Het wordt gebruikt voor de muren, vloeren, gordijnen en meubels.

Al dat wit geeft je woning een lekker ruimtelijke uitstraling. Hoe lichter de kleuren, hoe groter een ruimte lijkt. Scandinavisch wonen is dan ook ideaal als je krap woont, net zoals de Japandi woonstijl.

Ook zorgt het wit voor veel rust. Kenmerkend voor deze woonstijl.

Scandinavisch interieur eetkamer

Kleurenpalet

Ondanks al dat wit voelt een Scandinavisch interieur zeker niet koud en kil aan. Er wordt niet alleen maar wit gebruikt. Dat zul je merken als je gaat binnenkijken bij Scandinavisch interieur. Ook kleuren met een natuurlijke uitstraling zijn geliefd. Denk aan:

  • Zandtinten
  • Amber
  • Kiezelgrijs
  • Zachtgroen

Verder wordt er veel gebruik gemaakt van pastels. Het liefst bleke pasteltinten. Ook vergrijsde kleuren zijn geliefd, zoals grijsblauw en grijsgroen.

Stoere twist

Wil jij de boel niet te zoet en rustig maken? Voeg dan een stoere twist toe met zwarte details. Dat geeft het hele interieur een andere look. 

Scandinavisch zwart

Materialen en textuur

Een Scandinavisch interieur is dus rijk aan wit en lichte kleuren. Toch voelt het gezellig en zeker niet koud. Dat komt doordat er veel natuurlijke materialen gebruikt worden.

Natuur in huis

Hout speelt een grote rol. En dan vooral lichte houtsoorten. Een houten vloer past bijvoorbeeld prachtig bij deze woonstijl.

Verder zien we veel houten meubels met een lekkere naturel uitstraling.

Ook andere natuurlijke materialen zijn meer dan welkom. Denk aan riet, zeegras en jute. Decoratie van aardewerk is een mooie aanvulling.

Hygge scandinavisch interieur

Zachte texturen

Met al dat wit en lichte kleuren, kan het zijn dat het interieur saai en plat oogt. Het mist dan diepte en warmte. Dat los je op door genoeg verschillende texturen te gebruiken.

Je wilt niet alleen maar gladde items, maar ook materialen met een ruwe of zachte look. Daar komen die natuurlijke materialen dus goed bij van pas.

Je kan dit toepassen met rieten en jute woonaccessoires. Ook linnen past er mooi bij.

En voor de zachte touch kan je bijvoorbeeld gaan voor een wollen dekentje, zachte kussens of een schapenvacht.

Scandinavisch design

Vormen bij Scandinavisch wonen

De vormen en lijnen in een Scandinavisch interieur zijn eenvoudig en strak. Simpele ontwerpen spelen de hoofdrol.

Maar dat betekent zeker niet dat de ontwerpen ondoordacht zijn. Comfort is erg belangrijk. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de afwerking. Alles klopt.

Een ander duidelijk kenmerk zijn slanke poten. Die zien we terug bij stoelen en banken, maar ook bij kastjes. En dan natuurlijk het liefst van licht hout.

Zulke slanke poten dragen ook weer bij aan het ruimtelijke gevoel. Door deze poten lijken de meubels namelijk minder ruimte in te nemen.

Scandinavische meubelen pastel

Hoe pas je dit toe?

Hoe ga je hier zelf mee aan de slag? Met deze 4 tips zet je een sterk Scandinavisch interieur neer.

1: Licht & licht
Gebruik wit en lichte kleuren. En zorg daarnaast voor lekker veel licht in huis. Laat zoveel mogelijk daglicht binnen en investeer in goede verlichting. 

2: Hout
Nieuwe vloeren laten leggen? Dan is een houten vloer een dikke aanrader. En anders kan je natuurlijk gewoon met je meubels veel hout in huis halen. Ga voor lichte houtsoorten met een naturel afwerking.

3: Designklassiekers
Bij de Scandinavische woonstijl zijn ze gek op design klassiekers. Een typisch Scandi interieur kan bijna niet zonder de Eames stoel, met de bekende kunststof kuipzitting en houten poten. Andere designmeubels die op en top Scandinavisch zijn vind je bij HAY en Muuto.

4: Houd het simpel
Prop de boel niet vol. Dat voelt veel fijner aan. Ook met de aankleding houd je het simpel. Decoratie is zeker welkom, maar maak het niet te druk. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Je kan dus beter een paar echt mooie items kopen, dan de ruimte vol zetten met prullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *