Woonstijl industrieel interieur
Interieur, Woonstijlen

Woonstijl: Industrieel interieur | Omarm imperfectie met de stoere en robuuste industriële woonstijl

Houd je van stoer en rauw? Een interieur met ruwe materialen, zonder al te veel poespas? Dan is een industrieel interieur perfect voor jou.

Kleurgebruik bij een industrieel interieur

In dit interieur zie je vooral stoere en serieuze kleuren. Denk aan zwart, grijs en bruin. Donkergroen is ook zeker welkom. Voorkomen dat het een donkere boel wordt? Gebruik wit en lichtgrijs.

In dit interieur geen vrolijke tintjes en pastelletjes. Wil je toch wat zachtheid toevoegen als tegenhanger? Dan is beige een goede optie. En wat kleurige frisheid toevoegen? Dat doe je met planten. Daar kan je naar hartenlust mee los gaan.

Ook een vintage Perzisch tapijt is een gave manier om een ‘pop of color’ toe te voegen aan je industriële interieur.

Industrieel wonen

Materialen en textuur

Met een kleurenpalet waarin zwart, grijs en bruin de hoofdrol spelen, klinkt een industrieel interieur niet echt spannend. Maar niets is minder waar. Een industrieel interieur heeft juist een gewaagde uitstraling. En dat komt vooral door de materialen en texturen. Die maken de woonstijl.

Materialen

Qua materialen en texturen mag het allemaal lekker ruw en onafgewerkt. Denk aan een bakstenen muur, veel beton en staal. Ook hout is geliefd, en dan natuurlijk het liefst zo puur mogelijk. Staal is helemaal glad, terwijl beton en bakstenen juist ruw zijn. Dat zorgt voor een mooi contrast in textuur.

Ook ruwe stoffen zijn geliefd in dit interieur. Die combineren weer mooi met het gladde leer dat ook veel gebruikt wordt.

Een andere manier om meer textuur toe te voegen is touw. Bijvoorbeeld hanglampen aan een jute touw. Het liefst met een lekker nonchalant ontwerp.

Rauw

Waar krasjes en deukjes in de meeste interieurs keurig worden weggewerkt, omarmen we ze juist bij deze woonstijl. Ook constructiedetails hoeven zeker niet weggewerkt te worden. Ze voegen alleen maar meer karakter toe.

Meubels in een industrieel interieur

Voor de meubels in deze woonstijl wordt volop metaal en hout gebruikt. Denk aan een houten tafel met zwarte metalen poten. Of een kast met houten panelen en een metalen frame. Over kasten gesproken: een lockerkast past perfect bij de woonstijl industrieel.

Bij de bekleding van stoelen en banken wordt vaak voor leer gekozen: zwart, bruin, grijs of groen van kleur.

Vormen

Bij de vormgeving zien we ook weer duidelijk het rauwe en stoere karakter terug. Dat betekent: simpele vormen, strakke lijnen, geen toeters en bellen. Het mag allemaal lekker robuust en functionaliteit staat voorop.

Door deze rust in de vormgeving, komen de materialen extra goed tot hun recht. Ze krijgen de aandacht die ze verdienen, doordat er niet te veel andere factoren zijn die je afleiden.

Luxe industriële woonstijl

Industrieel wonen: hoe pas je dit toe?

Hoe pas je dit allemaal toe? Als je gaat verbouwen zeggen we: ga voor een bakstenen muur en een beton- of gietvloer.

Geen verbouwplannen, maar wel een industrieel interieur? Gebruik dan deze tips.

1: Fake het

Er is gaaf behang met baksteen- of betonlook. Als je voor goede kwaliteit gaat, heeft dit een heel mooi effect. En ook voor de vloer kan je voor goed nep gaan. Bijvoorbeeld een PVC vloer met betonlook, of een industriële gietvloer!

2:  Less is more

Maak de boel niet te druk. Kies je meubelstukken en woonaccessoires zorgvuldig. Bij een industrieel interieur wil je niet te veel poespas.

3: Meubels

Makkelijk: bij veel webshops selecteer je gewoon jouw gewenste interieur stijl. Zo krijg je gemakkelijk een overzicht van industriële meubels.

Zelf rondkijken? Ga dan voor meubels met (zwart) metaal, hout en leer. Kies voor ontwerpen met een stoere uitstraling.

Designklassiekers doen het ook altijd goed. Denk bijvoorbeeld aan de Franse Tolix (terras)stoel of de Leolux Scylla fauteuil.

4: Aankleding

Je wilt dus niet te veel items neerzetten in de ruimte, maar accessoires zijn zeker welkom. Planten zijn altijd een goed idee, die voegen wat frisheid en vrolijkheid toe. Dat kan het interieur goed gebruiken.

Verder voer je de industriële stijl weer door met metaal, hout, beton, veel zwart en ingetogen kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een metalen letterbak, zwarte kandelaars en een oude houten ladder. Robuuste muurdecoratie past perfect!

De muren aankleden? Ga voor metalen letters of oude wereldkaarten. Ook oude schoolposters zijn een gave toevoeging.

5: Industriële lampen

Qua lampen zie je vooral oude fabriekslampen, metalen lampenkappen en weer veel zwart. Ook losse peertjes en houten frames doen het goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *