Interieur, Woonstijlen

Woonstijl: Japandi | Rust, ruimte & balans met een Japandi interieur

Een nieuwe trend op het gebied van wonen: de woonstijl Japandi. Een combinatie van verschillende stromingen waar balans en harmonie centraal staan. Hoe pas je het Japandi interieur toe in jouw woning en wat is het eigenlijk? We vertellen je er alles over!

Wat is een Japandi Interieur?

Japandi is een vrij nieuwe woonstijl die geïnspireerd is door zowel Scandinavische als Japanse interieurs. De woonstijl straalt rust, ruimte en balans uit. De kleuren zijn zacht en de vormen organisch.

Daarnaast staat het gebruik van natuurlijke materialen centraal. Hout, katoen en bamboe zijn veel gebruikte materialen en zorgen voor een warme uitstraling.

Zowel Japanse als Scandinavische interieurs zijn gebaseerd op rust en ruimte. Minimalisme en harmonie zijn belangrijk. Bij Japanse interieurs wordt er veel gebruik gemaakt van het grondoppervlak en zijn energiestromen belangrijk. Bij Scandinavische interieurs zijn koele en lichte kleuren, gecombineerd met strakke designs, de basis. Bij de nieuwe woonstijl Japandi, zie je een combinatie van deze basiselementen.

Woonstijl japandi interieur

Japandi toepassen in jouw woning

Bij het creëren van een nieuw interieur is het belangrijk om het doel voor ogen te zien: “begin with the end in mind”. Een goede manier om dit te doen is om een (digitaal) moodboard te maken. Deze moet volledig aansluiten bij de Japandi woonstijl. Bij elke interieur keuze die je maakt kun je jezelf dan afvragen, past dit bij mijn moodboard? Als het antwoord nee is, past het dus ook niet bij jouw droom interieur.

De volgende elementen zijn belangrijk in een Japandi interieur:

– Natuurlijke, neutrale kleuren
– Organische vormen
– Natuurlijke materialen
– Balans en Minimalisme

1. De kleuren van een Japandi interieur

Natuurlijke, neutrale kleuren zijn de basis voor een Japandi interieur. Houd het licht. Aardetinten zijn goed, maar kies niet voor te donkere kleuren. Kies voor beige, lichtgrijs, gebroken wit, crème, pastel tinten, licht bruin en andere nude tinten.

Ook ton-sur-ton past goed in een Japandi interieur, kies een basis kleur en werk met verschillende tinten. Zo creëer je diepte en balans maar houd je, ondanks dat je met meerdere tinten werkt, het interieur wel rustig.

2. Organische vormen

Naast kleur zijn vormen ontzettend belangrijk in een Japandi woonstijl. Kies voor organisch, geen strakke hoeken of lijnen. De beste inspiratie vind je in de natuur, kies voor vormen die je daar tegen zou kunnen komen. Rond, ovaal, maar ook asymmetrische vormen passen in een Japandi interieur. Pas op dat je niet overboord gaat met te veel verschillende vormen en accessoires, het draait immers om rust en ruimte.

3. Natuurlijke materialen

De basis van een Scandinavisch interieur bestaat uit zachte kleuren, strakke ontwerpen en natuurlijke materialen. Dit zie je ook terug in de Japandi woonstijl. Natuurlijke materialen zorgen voor een warme uitstraling, een huiselijk gevoel en creëren rust.

Kies voor lichte houtkleuren, gecombineerd met linnen, katoen en wol. Houd wel rekening met de eigenschappen van deze materialen. Linnen kan bijvoorbeeld niet goed tegen direct zonlicht, kies dan voor een materiaal wat zonlicht beter kan verdragen, maar geen afbreuk doet aan de uitstraling.

Ook bij het kiezen van de verlichting is het belangrijk om naar de vormen en materialen te kijken. Sommige materialen weerkaatsen licht, waar andere juist absorberen. Probeer ook hier balans in te creëren zodat je een natuurlijke lichtverdeling krijgt.

4. Balans en minimalisme

Het belangrijkste is dat je niet overboord gaat. Gebruik accessoires die iets toevoegen. Bijvoorbeeld een vaas met 2 of 3 kersenbloesem takken, maar geen grote bossen bloemen of enorme planten.

Het is belangrijk dat de accessoire functioneel is en niet afleid van het geheel. Gebruik minimalistische ontwerpen en kleuren. Zo valt het weg in het geheel en leidt het niet af.

Kies voor één groot stuk aan de muur in plaats van verschillende kleine lijstjes of freubeltjes. Door voor één groot stuk te kiezen voeg je toch iets toe zonder dat het overheersend is.

Probeer ook in je accessoires te kiezen voor kleuren die al terug komen in de basis van het interieur. Ook hier is het goed om ton-sur-ton toe te passen. Kies voor elementen die aandacht terug brengen naar het geheel. Eyecatchers zijn niet wenselijk in een Japandi interieur, de hele ruimte moet namelijk in balans zijn en dat is al een eyecatcher op zich.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *