Interieur

Een kleine woning inrichten (meubelen, kleurgebruik en opbergen)

Een kleine woning of klein appartement kan heel erg lekker zijn, vooral wanneer je alleen woont. Ze zijn meestal goedkoper dan grotere woningen, hebben vaak een goede ligging ten opzichte van winkels en het openbaar vervoer en hebben zo een eigen charme. Een kleine woning inrichten kan lastig zijn, omdat je beperkte ruimte hebt. Met de tips in dit artikel helpen we je op weg met het inrichten van jouw kleine woning!

kleine woning inrichten met multifunctionele meubelen

Zorg voor multifunctionele meubelen

Je moet voorzichtig omgaan met de ruimte die je hebt, en dus is het een goed idee multifunctionele meubels aan te schaffen. Wellicht denk je dat je dan weinig keuze hebt, maar dat valt best mee. Denk bijvoorbeeld aan een bedbank. Overdag gebruik je hem gewoon als bank, en als het tijd is om te gaan slapen klap je hem eenvoudig uit. Daarnaast zijn er ook nog banken verkrijgbaar met een lounge-gedeelte waar dan een opbergruimte onder zit. Handig, want daar kun je overdag je beddengoed in kwijt.

Daarnaast kun je ook denken aan een mooie poef waarbij het zitgedeelte afgenomen kan worden voor extra opbergruimte, een tafel die je uit kunt schuiven wanneer dit nodig is en het gebruik van een tweepersoons hoogslaper. Dit is vooral ideaal wanneer je echt klein woont, want onder het bed kun je dan je bank en televisie kwijt.

kleine woning inrichten

Lichte kleuren in je woning

Door met lichte kleuren in je woning te werken oogt de ruimte groter dan dat hij in werkelijkheid is. Je doet er dus goed aan geen zwart of donkerrood aan te brengen, maar juist neutrale kleuren zoals wit of beige. Het beste kun je werken met twee lichte kleuren en één kleur welke als accent gebruikt wordt. Deze laat je ook terugkomen in de accessoires. Zorg er daarnaast ook voor dat je raambekleding niet teveel daglicht weghaalt, want daardoor kan de kamer veel kleiner lijken. Kies dus voor lichte kleuren standaardmaten rolgordijnen, bijvoorbeeld in een lichtdoorlatende stof. Ook kun je spiegels ophangen om de kamer groter te laten lijken, maar je moet hierin natuurlijk niet overdrijven.

Verticaal opruimen

Normaal gesproken kijk je bij een kast vooral naar de breedte, want je wilt er alles in kwijt kunnen. Maar als je een klein appartement hebt, kan een brede kast er juist voor zorgen dat de kamer ineens heel klein is. Hoge, smalle kasten zijn dan ook een goed idee in dit geval. Ze zijn hoger dan een normale kast, maar veel smaller waardoor je dus verticaal opruimt in plaats van horizontaal. Zo zorg je toch voor een opgeruimd huis.

Dit hoeft trouwens niet alleen zo te zijn bij een kast, maar bijvoorbeeld ook in de keuken. In plaats van een kast in de keuken kun je ook kiezen voor zwevende planken. Ze nemen niet veel ruimte in, zorgen ervoor dat het geheel er ruimtelijk uit ziet en je kan er veel op kwijt. Dit kan uiteraard ook bij de tv, in plaats van een televisiekast. Handig, speels, functioneel en het staat ook nog eens leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *