Manieren om je huis te verduurzamen
Wonen

De beste manieren om je woning te verduurzamen

Vanwege de hoge energie- en gasprijzen kan het heel interessant zijn om je woning te verduurzamen. Hoe duurzamer je woning, des te minder energie en gas je verbruikt. Je ziet het voordeel hiervan direct terug op je energierekening. Omdat de prijzen van gas en elektra de afgelopen tijd gigantisch zijn gestegen is het voordeel nog groter dan vroeger. Welke manieren zijn er om je woning duurzamer te maken? In dit artikel bekijken we een aantal effectieve manieren, de één wat duurder dan de ander. Afhankelijk van je budget en type woning kun je kijken welke manieren om je woning te verduurzamen het beste bij je passen.

HR++ ramen laten plaatsen

Als je in een oudere woning woont dan is de kans aanwezig dat er sprake is van enkelglas of dubbelglas zonder HR++. In zo’n geval kan het interessant zijn om je ramen te vervangen voor HR++ ramen. Dit type glas wordt ook wel hoog rendement glas genoemd. Het is extra isolerend omdat het bestaat uit twee verschillende glasplaten. Door middel van een zogenaamde afstandhouder zijn de twee glasplaten van elkaar gescheiden. Er zit edelgas tussen de twee ramen, dat zorgt voor een goede isolerende werking. Daarnaast is er ook een zogenaamde coating aangebracht op het glas, wat ook weer voor extra isolatie zorgt. De kosten voor HR++ glas in je woning zijn afhankelijk van het aantal ramen en de afmetingen van deze ramen. Vraag een vrijblijvende offerte aan bij een gespecialiseerde glaszetter en ga na of dit wellicht een interessante optie is om je woning te verduurzamen.

Zonnepanelen laten installeren

Wat het bouwjaar van je woning ook is, zonnepanelen zijn in de meeste gevallen een slimme investering. Je haalt het meeste uit zonnepanelen als ze op een dak geplaatst worden dat op het zuiden ligt. Vanwege de gestegen energieprijzen is de terugverdientijd drastisch verminderd. Met andere woorden, de investering die je doet verdien je sneller terug. Dit lag eerst op een jaar of 7, maar inmiddels kun je gekochte zonnepanelen binnen 4 of 5 jaar terugverdienen. Op zonnige dagen wek je veel stroom op die je het beste gelijk kunt verbruiken door bijvoorbeeld je wasmachine, vaatwasser of droger aan te zetten. Niet gebruikte stroom lever je terug aan het net. Voor deze teruglevering krijg je een vergoeding van je energieleverancier. Hoeveel je zonnepanelen precies gaan opleveren is afhankelijk van het aantal panelen en de ligging van je woning. Hoe meer panelen je laat plaatsen, des te groter de opbrengst. Ook benieuwd naar de kosten en de verwachte opbrengst van zonnepanelen? Vraag eens een aantal offertes op en ga na of dit wellicht een interessante verduurzamingsoptie voor je is. Houd er wel rekening mee dat het even kan duren voordat de zonnepanelen op je dak liggen. Vanwege de grote vraag naar zonnepanelen en personeelstekorten kan het wel enkele maanden duren voordat de installatie daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Huis verduurzamen met zonnepanelen

Warmtepomp in plaats van een CV-ketel

Een andere interessante manier om je gasverbruik te laten verminderen is het kiezen voor een warmtepomp. Een warmtepomp werkt op basis van elektriciteit en zorgt er dan ook voor dat je geen gasverbruik hebt. Een groot voordeel, want gas is namelijk een stuk duurder dan elektriciteit. Je kunt er dus veel geld mee besparen. Daarnaast is er een ander bijkomend voordeel: een warmtepomp kent een lagere CO2 uitstoot, wat beter is voor het milieu.  Een warmtepomp werkt op een hele andere manier dan een CV-ketel. De energie wordt namelijk uit water, de aardbodem of de lucht gehaald. De energie wordt door de warmtepomp omgezet in warm water. Dit water kun je vervolgens gebruiken in je verwarming of voor warm water uit de kraan. Warmtepompen zorgen voor een constante temperatuur in je woning van bijvoorbeeld 20 graden. Het systeem werkt dus anders dan bij de ouderwetse ketel, waarbij je zelf de thermostaat moet instellen.

Zelf isolatie toepassen

Zelf je woning verduurzamen door te isoleren kan op verschillende, soms eenvoudige manieren. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar naden en kieren. Is hier sprake van, dan kun je ze afsluiten. Je kunt hierbij denken aan de brievenbus, onder de deur of langs het kruipluik. Allemaal naden waar kou doorheen kan komen. Gebruik tochtstrips om de naden af te sluiten. Hierdoor zal de warmte minder snel kunnen ontsnappen.
Een andere manier om je woning relatief goedkoop te isoleren is het ophangen van isolerende gordijnen. Een vrijstaand huis waarbij goede isolerende gordijnen zijn opgehangen die gesloten worden zodra het donker wordt kan jaarlijks een besparing opleveren.

Dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie

Heb je meer budget beschikbaar, dan kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie. De net genoemde isolatiemogelijkheden hoef je sinds 1 januari 2022 niet meer volledig zelf te betalen. Vanuit de overheid krijg je namelijk 30% kosten vergoed als je kiest om minimaal twee van de isolatiemogelijkheden uit te voeren. Deze 30% regel geldt overigens ook bij de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp. Het nadeel van de net genoemde isolatiemaatregelen is dat er vrij hoge kosten aan verbonden kunnen zitten. Het kan interessant zijn om eens te kijken met je bank of hypotheekverstrekker wat voor financiële mogelijkheden er zijn. Door de gestegen woningprijzen kan het zijn dat er financiële ruimte is om geld op te nemen voor verduurzamingsmaatregelen. Het is dus niet altijd nodig om duizenden euro’s op je spaarrekening te hebben. Informeer eens vrijblijvend bij je bank om na te gaan welke mogelijkheden je hebt.

Profiteer van verduurzaming

Kijkend naar de toekomst is dit een perfect moment om aan te slag te gaan met verduurzamen. De verwachting is dat de gas- en energieprijzen alleen maar zullen stijgen. Hoe sneller je van het gas af kunt, des te beter. Daarnaast doe je er verstandig aan om de snelle, betaalbare oplossingen die je zelf kunt toepassen spoedig uit te voeren. Je tuin verduurzamen is makkelijker en sneller dan het verduurzamen van je huis! Voor de grote aanpassingen kun je het beste direct een aantal offertes opvragen, zodat je een idee krijgt van de kosten. Daarnaast kan het natuurlijk geen kwaad om meerdere installateurs met elkaar te vergelijken. Je kunt dan zelf een bedrijf kiezen op basis van prijs en kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *