Voordelen van vloerverwarming
Wonen

Voordelen van vloerverwarming: de 6 belangrijkste voordelen op een rij

Vloerverwarming wordt steeds vaker gebruikt in nieuwbouwwoningen en woningen die volledig verbouwd worden. Het is niet voor niets dat vloerverwarming de standaard wordt voor luxe en moderne woningen. Het is namelijk een prettige en dé meest stijlvolle manier van het verwarmen van je huis. In dit artikel zijn de voordelen van vloerverwarming voor je op een rij gezet.

Energiezuinig

Vloerverwarming hoeft niet tot eenzelfde hoge temperatuur te worden verwarmd als een radiator. Doordat vloerverwarming bij een lagere temperatuur al effectief verwarmt, is er minder energie nodig om een ruimte te verwarmen. Hoeveel energiezuiniger vloerverwarming is ten opzichte van verwarming middels radiator is afhankelijk van het soort vloerverwarming.

Praktisch design

Kies je voor vloerverwarming als hoofdverwarming, dan heb je geen radiatoren meer nodig. Hoewel radiatoren ook steeds stijlvoller worden uitgevoerd is het natuurlijk het mooist als je deze “obstakels” achterwege kunt laten. Met vloerverwarming kan dat dus! Dit zorgt er niet alleen voor dat er meer ruimte in je woning vrij blijft, maar ook dat je woning daadwerkelijk ruimer oogt. Doordat er geen radiatoren bevestigd worden lopen de muren strak door en wordt het zicht niet geblokkeerd.

Voordelen van vloerverwarming

Gelijkmatige verwarming door vloerverwarming

Een groot voordeel aan vloerverwarming is de gelijkmatige verwarming van een ruimte. Waar het bij verwarming door middel van radiatoren warmer wordt wanneer je dichter bij de radiator staat, wordt de warmte bij vloerverwarming gelijkmatiger verdeeld. Dit komt doordat de installatie verdeeld is over een groter oppervlak, in de vloer. Door deze gelijkmatige verdeling voelt de verwarming prettiger aan en ben je niet afhankelijk van je plaats en het switchen van de temperatuurinstellingen.

Warme voeten

“Warme voeten”, dat klinkt misschien niet als hét voordeel waardoor je overtuigd raakt van vloerverwarming. Toch is het een voordeel waar je wellicht meer plezier van zult hebben dan dat je in eerste instantie denkt. Bij verwarming via radiatoren wordt de ruimte verwarmd, maar is er grote kans dat de vloer hierbij koud blijft. Dit is met name bij tegels het geval. Omdat bij vloerverwarming verwarmd wordt vanuit de vloer, wordt ook deze verwarmd. Dit is extra fijn in bijvoorbeeld de badkamer! Zo voorkom je koude voeten zodra je de douche uitstapt. Lekker toch?

Voordelen van vloerverwarming

Veilig en gemakkelijk in gebruik

Draaien aan de losse knoppen van elke radiator is met vloerverwarming verleden tijd. Vloerverwarming is dan ook gemakkelijk in gebruik. Doordat er geen radiatoren geplaatst hoeven te worden is het ook een veilige optie, zeker met kinderen in de buurt. Radiatoren kunnen namelijk nog weleens gloeiend heet worden. Met het afscheid van radiatoren wordt er ook afscheid genomen van de scherpe hoeken die daarbij komen kijken.

Vloerkoeling met vloerverwarmingssysteem

Als we het hebben over vloerverwarming, dan denk je niet meteen aan ‘koelen’ als voordeel daarvan. Toch kunnen we ook koeling onder de voordelen van vloerverwarming schalen. Tegenwoordig is er namelijk ook vloerverwarming met koelfunctie waarmee je huis koel houden geen probleem is. Om te kunnen koelen met vloerverwarming is een warmtepomp en verdere aanpassing van (huidige) vloerverwarming nodig. Voor meer informatie over de mogelijkheden tot het koelen met vloerverwarming vraag je maatadvies aan een specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *