Een infrarood badkamer: handige tips
Ga je binnenkort je badkamer grondig aanpakken? Denk bij de verbouwing dan ook eens aan het plaatsen van apparaten die gebruik maken van infrarood licht. In dit artikel lees je over de voordelen van infrarood op jouw lijf én mogelijk je energierekening!
Wat is infrarood?
Wat is infrarood licht? Infrarood betekent letterlijk ‘onder het rood’. Het is een stralingsenergie die je niet kunt zien, maar wel kunt voelen. Infrarood is eigenlijk een soort warmtestraling. Kleine lichtdeeltjes, die je met het blote oog niet kunt zien, maar die heel snel langs elkaar heen bewegen, zorgen voor een wrijving waarmee warmte wordt uitgestraald. Vergelijk het met het snel heen en weer wrijven van je handen als je het koud hebt. Door de snelle wrijving ontstaat er een aangename warmte. Dat is precies wat er met die lichtdeeltjes gebeurt, maar dan dus onzichtbaar.
Wist je dat jouw eigen lijf ook infrarood licht uitstraalt? Als je een warmtefoto maakt, zie je alle kleuren van de regenboog. Warme delen van het lijf kleuren dan rood terwijl koude delen van je lijf blauw kleuren.
Waarvoor is infrarood goed?
Infrarood licht heeft vele gezondheidsvoordelen. De uitstralende warmte die door infraroodlampen wordt verspreid kan diep doordringen in je lijf en ervoor zorgen dat spieren zich beter kunnen ontspannen. Ook mensen met reuma of artritis hebben hierdoor vaak baat bij de warmtelampen. Door de warmte zullen ook de bloedvaten verwijden wat ervoor zorgt dat je een betere bloedsomloop krijgt. Door die verbeterde bloedcirculatie krijgen alle organen meer zuurstof wat een positief effect heeft op je algehele gezondheid.
Door de ontspanning van spieren en verbeterde bloedcirculatie geeft ook een ontspannen gevoel. Het is dan ook niet vreemd dat je in wellnesscentra ook vaak een infraroodsauna ziet. Wil je thuis aan de slag met infrarood licht voor meer ontspanning, zijn er ook diverse mogelijkheden.
Infrarood toepassingen in de badkamer
Wil je thuis ook meer genieten van de ontspannende werking van infrarood licht? Je kunt een massagelamp kopen maar je kunt het natuurlijk ook wat grootser aanpakken. Bijvoorbeeld met deze toepassingen voor in de badkamer.
Infrarood douche
Nooit meer rillend onder de douche wanneer je gebruik maakt van een verwarmend infrarood element. Neem bijvoorbeeld de Sunshower elementen voor in de douche. Van origine had Sunshower alleen units met UV-licht, waardoor je een minimale dagelijkse dosis UVA binnenkrijgt (echt een aanrader voor iedereen met een vitamine-D tekort in de winter) maar tegenwoordig zijn er ook combi-modellen waarin UV-licht en infrarood licht kunnen worden gecombineerd. Op deze manier is het nemen van een douche nóg ontspannender en pak je gelijk je pijnlijke spieren of gewrichten aan.
Van een Sunshower word je overigens niet bruin. De minimale dosis UVA die het lichaam binnenkrijgt, is voldoende voor de aanmaak van vitamine D en zorgt voor een gezonde tint, maar om echt te bruinen zul je toch echt (goed ingesmeerd) in de zon moeten gaan liggen.
Ook het stroomverbruik van zo’n luxe Sunshower valt reuze mee. Voor een sessie van zo’n 10 minuten verbruik je gemiddeld 6 cent aan stroom. Als je iedere dag met deze lamp aan zou douchen kost je dat dus zo’n 22 euro per jaar. Valt best mee toch?
Infrarood verwarming
Ook je badkamer verwarmen kun je goed doen met een infraroodverwarming. Het verwarmen van de badkamer is vaak ‘onhandig’. Je bent er eigenlijk nooit echt lang, maar je wilt wel dat je badkamer een aangename temperatuur heeft. Het opwarmen van de ruimte met een reguliere verwarming kost vaak veel tijd (en gas!). Een verwarming met infraroodtechnologie geeft gelijk en gelijkmatige warmte af wanneer je deze aanzet. Ze kun je je ruimte dus snel verwarmen, precies op de momenten wanneer dat nodig is.
Daarnaast zijn infraroodverwarmingen vaak heel praktisch qua formaat. Het zijn vaak platte units die aan de muur worden gehangen. Daarmee zijn ze dus ook heel geschikt voor kleinere badkamers waar een radiator teveel plek in zou nemen.
Waarom zou je infrarood gebruiken?
Het waarom van het toepassen van infrarood licht is natuurlijk voor iedereen anders. De een heeft de ontspanning echt nodig vanwege een medische aandoening, de ander vindt het gewoon fijn. Er is hier natuurlijk geen goed of fout in.
De keuze voor een infraroodverwarming in de badkamer, een ruimte die dus steeds maar kort verwarmd hoeft te worden, kan gebaseerd zijn op het energie- of gasverbruik. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak liggen, dan is het gebruik van een infrarood verwarming een stuk goedkoper dan wanneer je een radiator moet verwarmen door middel van gas.