PVC vloeren
Wonen

PVC vloeren; alles wat je erover wil en moet weten!

De PVC vloer is populair. Maar wat is PVC precies? Welke soorten zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen van PVC vloeren? Lees verder om antwoord te krijgen op al jouw vragen omtrent dit onderwerp!

Wat is PVC?

PVC is een afkorting voor ‘polyvinylchloride’. Dat is een kunststof soort, die dus onder andere wordt gebruikt voor vloeren. Deze kunststof heeft namelijk een aantal voordelen die hem erg geschikt maken voor het gebruik ervan in vloeren.

Voordelen van PVC vloeren

Polyvinylchloride komt met veel voordelen die goed van pas komen bij een vloer. Het is dan ook om die reden dat de PVC vloer steeds populairder wordt. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een PVC vloer.

  • Slijtvast
  • Geluiddempend
  • Geleidt warmte (handig voor vloerverwarming)
  • Eenvoudig en weinig onderhoud
  • Vochtbestendig
  • Duurzaam

Er zijn dus best veel grote voordelen aan het leggen van een PVC vloer. Een PVC vloer is, met de juiste toplaag en goed onderhoud, namelijk behoorlijk slijtvast en daardoor ook duurzaam. Ook heeft het materiaal een geluiddempende werking.

Een ander groot voordeel is dat een PVC vloer dun is, warmte geleidt en bovenop vloerverwarming kan worden gelegd. Hierdoor gaat de warmte van de vloerverwarming niet verloren en geniet je dus optimaal van je PVC vloer én vloerverwarming!

Ook het eenvoudige en weinige onderhoud is voor velen een belangrijk voordeel. Je houd de vloer namelijk gemakkelijk schoon door regelmatig te stofzuigen. 1 á 2 keer per jaar reinig je de vloer grondig.

De vochtbestendigheid van PVC maakt dat deze vloersoort ook terug wordt gezien in de badkamer. Daar is het materiaal namelijk uitermate geschikt voor!

Nadelen van PVC

Naast de vele voordelen van PVC vloeren, zijn er ook enkele nadelen. Die nadelen hebben wij voor je op een rij gezet:

  • Gevaarlijke stoffen
  • Niet makkelijk te leggen
  • Gevoelig voor ondervloer

De stoffen die in PVC vloeren aanwezig zijn, zijn niet altijd de meest gezonde stoffen. Inname van deze stoffen (in grote hoeveelheden) kan gevaarlijk zijn en invloed hebben op de hormoonhouding. Bij goedkope PVC vloeren worden deze stoffen vaker aangetroffen. Doe dus goed onderzoek naar de aanwezige stoffen in de vloer die je wil kiezen!

Een PVC vloer is namelijk niet makkelijk te leggen en daardoor ook minder geschikt voor de doe-het-zelver. Dit heeft onder andere te maken met de extreme gevoeligheid van PVC voor de ondervloer. Deze dient helemaal glad en egaal te zijn. Ook heeft de moeilijkheid van het zelf leggen van PVC te maken met het plakken. Met plak-PVC komt er namelijk uiterste precisie kijken bij het lijmen en plakken van de vloer. Bij een klik pvc vloer is dit alweer wat makkelijker.

PVC vloeren

Klik PVC vloeren of plak

PVC vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, designs, kleuren en soorten. Ook zijn er verschillende systemen. Naast een plak PVC vloer kun je ook kiezen voor de klik PVC vloer: een kliksysteem.

Het plakken is eigenlijk de meest traditionele manier. In dat geval wordt de PVC vloer bevestigd met lijm. De vloer wordt gelegd en vastgelijmd aan de ondervloer.

Het kliksysteem is meer van de laatste jaren en heeft een belangrijk voordeel: het is gemakkelijker te verwijderen dan geplakte PVC. Je kunt je wel voorstellen dat het verwijderen van een plak PVC vloer een hele klus kan zijn en lijmresten zal achterlaten. Bij een klik PVC vloer kunnen de stroken of ’tegels’ als het ware aan- en in elkaar worden geklikt.

Soorten PVC

Op zoek naar een PVC vloer? Deze komt in verschillende soorten en dus ook naar jouw wensen! Een PVC vloer kan gelegd worden in stroken, maar ook in tegels of visgraatpatroon. Wil jij bijvoorbeeld een tegellook vloer, maar spreken de voordelen van PVC je aan? Kan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *