Barbecue schoonmaken tips voor schoonmaken BBQ
Huishouden, Tuin

Barbecue schoonmaken tips met handig stappenplan!

Het barbecue seizoen is in volle gang, en het onderhoud van je BBQ is essentieel voor een heerlijke en veilige kookervaring! In dit artikel delen we handige barbecue schoonmaken tips voor zowel gasbarbecues als houtskool BBQ’s. Volg ons handige stappenplan om je BBQ in topconditie te houden en geniet van een zorgeloze zomer vol gezelligheid & heerlijke barbecue avonden!

Stap 1: Laat de barbecue afkoelen

Begin nooit met schoonmaken terwijl de barbecue nog heet is. Wacht tot de BBQ volledig is afgekoeld om brandwonden en beschadiging van het apparaat te voorkomen. Is het tijd voor een grote barbecue schoonmaak omdat hij al die tijd buiten heeft gestaan en niet gebruikt is? Dan kun je dus meteen aan de slag met het schoonmaken van de BBQ zodat hij klaar is voor een nieuw barbecue seizoen!

Stap 2: Verwijder as en etensresten

Bij een houtskool BBQ verwijder je de as met een geschikte borstel of aslade en gooi deze weg in een vuilnisbak. Wil je een gasbarbecue schoonmaken? Zorg er dan voor dat je etensresten en losse deeltjes verwijdert.

Stap 3: Reinig het BBQ-rooster

Gebruik een stevige borstel om aangekoekte etensresten van het BBQ rooster te verwijderen. Voor een grondigere reiniging kun je het rooster in een sopje van warm water en afwasmiddel laten weken.

Meer tips nodig? Lees dan ook: barbecuerooster schoonmaken

barbecue schoonmaken doe je zo handige tips BBQ schoonmaken

Stap 4: BBQ ontvetten

Veeg de binnenkant van de barbecue schoon met een vochtige doek om vet en vuil te verwijderen. Gebruik vervolgens een ontvetter die geschikt is voor het ontvetten van een BBQ. Droog daarna de binnenkant goed af met een droge doek.

Stap 5: Onderhoud van de branders (gasbarbecue schoonmaken)

Bij een gasbarbecue is het belangrijk om de branders te controleren op verstoppingen en roest. Gebruik een zachte borstel om vuil en roest te verwijderen en controleer of de gaten vrij zijn van verstoppingen.

Stap 6: Reinig de vetopvangbak van de BBQ

Leeg en reinig de vetopvangbak regelmatig om te voorkomen dat vet en vuil zich ophopen en ontbranden tijdens het barbecuen.

Stap 7: Controleer de slangen (alleen voor gas BBQ schoonmaken)

Inspecteer de slangen van een gasbarbecue op scheurtjes, lekken en slijtage. Vervang beschadigde slangen indien nodig.

Stap 8: Bescherm je barbecue

Is je barbecue schoongemaakt? Gebruik dan voortaan een beschermhoes om je barbecue te beschermen tegen de elementen wanneer deze niet in gebruik is. Dit helpt om roestvorming en beschadiging door weersinvloeden te voorkomen. Ook word hij zo minder snel vies.

Stap 9: Regelmatig BBQ onderhoud

Voer regelmatig onderhoud uit om ervoor te zorgen dat je barbecue in goede staat blijft. Dit omvat het controleren van de staat van de onderdelen, het smeren van bewegende delen en het bijvullen van de brandstoftank (voor gasbarbecues). Zo kun je bij lekker weer altijd spontaan de barbecue aansteken en gezellig in de tuin genieten!

Stap 10: Gebruik de juiste reinigingsproducten voor barbecue schoonmaken

Gebruik speciale schoonmaakproducten voor barbecues om schade aan de barbecue te voorkomen en om deze effectief te reinigen. Volg de instructies op het etiket voor het beste resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *