Wat is spackspuiten?
Wonen

Spackspuitwerk, wat is dat precies?

Wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht of gehuurd is de kans groot dat je nog veel in huis moet doen, waaronder de muren. Er zijn veel verschillende opties te bedenken voor de muren, denk aan behang of stucen en vervolgens verven. Een andere optie is het spackspuiten van de muren, een goedkoper alternatief voor stucen.

Wat is spackspuiten? Een goedkoper alternatief voor stucen

Spackspuitwerk is te vergelijken met latex, maar er zijn wel duidelijk verschillen aanwezig. Laat je de muren met latex spuiten, dan krijg je een gladde muurafwerking met speciale latex muurverf. Hier zit geen structuur in en is volledig glad. Bij spackspuiten is dit niet het geval. Hierbij wordt er namelijk een kleurlaag aangebracht, welke je zelf kunt bepalen, waar een goed zichtbare en voelbare korrel in verwerkt zit. Dit zorgt voor een speciale structuur op de muur, wat erg mooi kan staan in je woning.

Spackspuitwerk wordt ook vaak gebruikt als alternatief voor stucen. Het is namelijk ook een optie om nieuwe muren te behandelen en met spackspuitwerk als muurafwerking ben je goedkoper uit dan met stucwerk.

Spackspuitwerk spackspuiten muurafwerking goedkoper alternatief voor stucen

De verschillen tussen latex en spackspuiten

Wanneer er sprake is van gladde muren kan er direct latex of spackspuitwerk aangebracht worden. Echter is het zo dat muren vaak niet volledig glad zijn, en dan kan dit in sommige gevallen niet. Latex kan nooit op een muur aangebracht worden die niet volledig glad is, omdat de oneffenheden dan door het latex te zien zouden zijn. In dit geval zouden de muren dus eerst volledig egaal gemaakt moeten worden.

In het geval van spackspuitwerk hoeft dit niet per se gedaan te worden. Gaat het om kleine oneffenheden, dan zal dit door de korrel in de verf niet meer zichtbaar zijn. Wel is het zo dat, hoe fijner de spackkorrel is, des te gladder de muur moet zijn. Gaat het daarnaast ook hele grote beschadigingen in de muur, dan is de kans aanwezig dat dit na het spackspuitwerk ook nog zichtbaar is. in dat geval is het dus de beste optie de muren eerst voor te behandelen.

Het zichtbare verschil

Het mag duidelijk zijn dat er ook een zichtbaar verschil aanwezig is. wil je graag een strakke en moderne woonkamer, dan is latex de beste optie omdat dit volledig glad is. ben je juist meer op zoek naar iets robuuster of speelser? Dan is het spackspuiten een betere optie. Doordat er verschillende groottes zijn voor wat betreft de spackkorrel, kun je deze zelf naar wens uitkiezen.

Alternatieven voor stucen

De kosten van het spackspuitwerk

Wanneer je twijfelt tussen latex en het spackspuiten van je muren, hoeft de prijs geen invloed te hebben op je keuze. De prijzen liggen namelijk erg dicht bij elkaar. Wel is het zo dat, wanneer de muren eerst nog voorbehandeld en gladgemaakt moeten worden, dit een prijsverschil kan laten zien. Zeker wanneer dit wel noodzakelijk is bij latex, maar niet bij het spackspuitwerk omdat je een grote spackkorrel hebt uitgezocht.

Wat de kosten voor het spackspuiten van je muren zullen zijn, is niet te zeggen omdat elke stukadoor andere prijzen kan hanteren. Wel is het zo dat de gemiddelde prijzen voor het spuiten in het wit tussen de 5 en 7 euro per vierkante meter is, en voor het spuiten in kleur is dit gemiddeld tussen de 7 en 9 euro per vierkante meter.

Dit is aanzienlijk goedkoper dan stucwerk en dus een goedkoper alternatief voor stucen. Daarnaast is spackspuitwerk ook nog eens sneller klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *