barbecue gepofte aardappel gerecht
Lifestyle

Zo doe je dat: aardappel poffen op BBQ

Aardappels poffen op de BBQ is een klassieke zomerse activiteit die bij elke barbecue-liefhebber bekend zou moeten zijn. Het is niet alleen een eenvoudige en heerlijke manier om een bijgerecht te bereiden, maar ook een perfecte aanvulling op vrijwel elk hoofdgerecht. In dit artikel nemen we je mee door de stappen voor het perfect poffen van aardappels op de BBQ, samen met enkele tips en variaties om je gerecht naar een hoger niveau te tillen.

Waarom aardappels poffen op de BBQ?

Het poffen van aardappels op de BBQ geeft een unieke rokerige smaak die je met een oven niet kunt bereiken. De directe hitte van de grill zorgt ervoor dat de buitenkant van de aardappel knapperig wordt, terwijl de binnenkant zacht en smeuïg blijft. Bovendien is het een bijzonder veelzijdig gerecht; je kunt eindeloos variëren met de vulling en het naar eigen smaak aanpassen.

aardappel poffen op BBQ

Benodigdheden

 • Middelgrote aardappels (vastkokend)
 • Olijfolie
 • Zeezout
 • Aluminiumfolie
 • Je favoriete toppings: boter, zure room, kaas, bieslook, spekjes, etc.
 • En natuurlijk je beste BBQ!

Voorbereiding

 1. Aardappels schoonmaken: Begin met het grondig schoonmaken van de aardappels onder stromend water. Verwijder al het vuil van de schil. Droog de aardappels daarna goed af.
 2. Prikken: Prik met een vork of een mes een paar gaatjes in de aardappels. Dit voorkomt dat ze tijdens het poffen op de BBQ uit elkaar barsten.
 3. Olie en zout: Wrijf de aardappels in met olijfolie en bestrooi ze royaal met zeezout. De olie helpt de schil knapperig te worden, en het zout voegt smaak toe.
 4. Inpakken in folie: Wikkel elke aardappel in een stuk aluminiumfolie. Zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn.

Het poffen

 1. Voorverwarm de BBQ: Verwarm je BBQ voor op een medium hitte. Voor een houtskoolbarbecue betekent dit dat de kolen witheet zijn maar geen vlammen meer hebben.
 2. Plaatsen op de BBQ: Leg de ingepakte aardappels direct op het rooster. Sluit het deksel van de BBQ.
 3. Gaarheid controleren: Na ongeveer 45-60 minuten (afhankelijk van de grootte van de aardappels) zijn ze klaar. Controleer de gaarheid door met een vork in de aardappel te prikken; als deze er makkelijk in gaat, is de aardappel gaar.
 4. Uitpakken: Haal de aardappels van de BBQ en pak ze voorzichtig uit. Let op: de stoom die vrijkomt is heet.

Serveren

Snijd de aardappels open en vul ze met je favoriete toppings. Boter, zure room, geraspte kaas, fijngehakte bieslook, en uitgebakken spekjes zijn klassiekers, maar voel je vrij om te experimenteren.

Lees ook: BBQ rooster schoonmaken tips

Gepofte aardappel variaties & tips

 • Variatie in toppings: Naast de klassieke toppings kun je ook denken aan guacamole, chili, of een mix van gegrilde groenten.
 • Rookhout: Voor extra rooksmaak kun je een handje rookhout toevoegen aan de kolen van je houtskoolbarbecue.
 • Direct of indirect: Voor een zachtere schil kun je de aardappels ook indirect poffen door ze aan de zijkant van de grill te plaatsen, weg van de directe hitte.

Aardappels poffen op de BBQ is een simpele, maar smaakvolle toevoeging aan elke barbecue. Door de basistechniek te beheersen en te experimenteren met verschillende vullingen, kun je een breed scala aan smaken verkennen. Het is een gerecht dat zowel kinderen als volwassenen kunnen waarderen en perfect past bij een gezellige zomeravond. Pak die BBQ dus maar aan en laat het poffen beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *