Hoe wijnvlek verwijderen uit kleding?
Huishouden

Hoe wijnvlekken verwijderen uit kleding?

Het overkomt de beste onder ons. Je zit lekker te genieten van een glas rode wijn als er plotseling een klots wijn op je gloednieuwe witte shirt belandt. Ai! Wijnvlekken kunnen echt een domper op de feestvreugde zetten. Maar voordat je begint met huilen over je shirt, lees even verder. We hebben de beste tips en trucs om wijnvlekken in kleding te verwijderen op een rijtje gezet!

Waarom zijn wijnvlekken zo lastig?

Rode wijn bevat natuurlijke kleurstoffen, tannines en andere chemicaliën, wat het een nachtmerrie maakt om uit stoffen te verwijderen. De diep paarse kleur kan bijna alles bevlekken waar het mee in aanraking komt, en als het niet correct wordt behandeld kan het een permanente herinnering aan die onhandige slok worden.

Snel reageren bij een wijnvlek

Het is cruciaal om zo snel mogelijk op een wijnvlek te reageren. Hoe langer de vlek zit, hoe meer tijd het heeft om in de vezels van je kleding te trekken. Hierdoor wordt het verwijderen moeilijker. Dus als je een slok wijn morst, ga dan meteen aan de slag! Dep zachtjes op de vlek met een schone, droge doek om zoveel mogelijk van de wijn te absorberen. Wrijf of schrob niet, dit kan de vlek dieper in de stof duwen!

Wijnvlekken verwijderen uit kleding

Nu is het tijd om de vlek echt aan te pakken. Er zijn een paar huishoudelijke oplossingen die je kan proberen:

  1. Zout: Strooi een royale hoeveelheid zout over de verse wijnvlek. Het zout absorbeert de vloeistof en vormt een korst. Laat het zout 5 minuten of langer zitten en schraap dan het zout af. Spoel daarna met koud water.
  2. Bruisend water en zout: Voor een iets meer geavanceerde aanpak, probeer het bruisend water en zout methode. Nadat je de vlek hebt gedept, giet je bruisend water over de vlek en strooi dan zout erover. Het bruisend water helpt bij het “heffen” van de vlek, terwijl het zout het absorbeert.
  3. Afwasmiddel en waterstofperoxide: Meng gelijke delen afwasmiddel en waterstofperoxide in een kom. Breng het mengsel aan op de wijnvlek en laat het een paar uur zitten voordat je het uitspoelt met koud water.

Wat te doen bij oude wijnvlekken

Maar wat als je de vlek niet meteen hebt opgemerkt, en nu zit je met een oude, ingedroogde rode wijnvlek? Geen paniek! Probeer het gebied te weken in een oplossing van drie delen waterstofperoxide en een deel afwasmiddel. Laat het een paar uur inwerken en spoel daarna uit met koud water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *