Rode wijnvlek op kleding tips
Huishouden

Rode wijn op je kleding? Zo verwijder je die vlek snel en eenvoudig!

Een lekker rood wijntje bij het eten of op een feestje? Heerlijk! Alleen kan rode wijn ook hele lelijke vlekken geven op je kleding, tafelkleed of vloerbedekking. In deze blog lees je hoe je van je rode wijn kunt genieten én de vlekken snel en eenvoudig kunt verwijderen.

Zo verwijder je rode wijn uit kleding

Rode wijn is heerlijk om te drinken, maar een nachtmerrie als het op je favoriete kledingstuk terechtkomt. De vlekken die rode wijn achterlaat, kunnen hardnekkig zijn en met een beetje pech kunnen ze een kledingstuk voor altijd ruïneren. Toch is er hoop voor je favoriete jurkje of dat prachtige witte tafelkleed. Het enige is: je moet er snel bij zijn! In deze blog hebben we 10 tips om een rode wijnvlek te verwijderen onder elkaar gezet. Kies de optie die voor jou het handigst is! 

Zorg dat je snel reageert

En glas omstoten kan gebeuren en ook rode wijn morsen is niet ongewoon, maar als je graag van de vlekken af wilt, is het belangrijk om zo snel mogelijk te reageren. Hoe langer je wacht, des te dieper de rode wijn in de vezels van de stof trekt en hoe moeilijker het wordt om de vlek alsnog te verwijderen. 

Niet wrijven maar deppen

Je eerste reactie bij een vlek is om te gaan wrijven, maar dat kun je beter niet doen. Het kan er zelfs voor zorgen dat je de vlek alleen maar erger maakt, doordat je de vlek alleen maar verder de stof in duwt. In plaats daarvan kun je beter deppen met een schone doek of een tissue om zo veel mogelijk vocht op te nemen. 

Houd een potje zout paraat

Als je rode wijn schenkt, zorg dan dat je ook altijd een pak zout in huis hebt. Het liefst fijn zout en geen grove korrels zeezout. Een hele bekende manier om vlekken te verwijderen is om de nog natte vlek te bestrooien met zout. Zout neemt vocht op en dat kan ervoor zorgen dat de rode wijn in de zout trekt en minder in de stof. Laat het zout een paar minuten intrekken en borstel het dan voorzichtig van de vlek af.

Gebruik kokend water

Als de vlek nog vers is, kun je ook kokend water gebruiken om de vlek uit te spoelen. Let op: dit werkt alleen maar bij stoffen die ook tegen hoge temperaturen kunnen, probeer dit dus niet op je delicate blouse. Om de vlek te verwijderen met kokend water houd je de stof met de vlek strak en giet je daar langzaam kokend water overheen. De kracht van het warme water kan helpen om de wijn uit de stofvezels te spoelen. Voor de veiligheid doe je dit klusje het liefst met twee personen. Een vlek in je jurk of tafelkleed is geen brandwond waard!

Melk is goed voor… wijnvlekken

Ook kun je melk gebruiken bij het verwijderen van rode wijnvlekken. Melk heeft van nature absorberende eigenschappen die helpen de vlek te verwijderen. Giet wat melk over de vlek en laat het een poosje intrekken. Spoel de stof daarna goed uit met koud water en was het zoals normaal. 

Liever witte wijn?

Er zijn gelukkig ook altijd mensen die liever witte wijn drinken en dat is maar goed ook. Witte wijn kun je namelijk ook gebruiken om rode wijnvlekken uit stof te verwijderen. Het voelt misschien een beetje tegenstrijdig, maar de witte wijn kan helpen om de rode wijn in de vlek te neutraliseren. Als je dit hebt gedaan, behandel je de stof met een mengsel van natuurazijn en water (in de verhouding 1:2). Dep of spray dit mengsel op de vlek en spoel het uit met koud water.

Tip: Neem een oude sprayflacon en zet een fles azijnmengsel in de kast voor ongelukjes zoals deze. Je kunt het azijnmengsel ook heel goed gebruiken voor het ontkalken, dus het is lekker multifunctioneel!

Zuiveringszout of baking soda

Met als normaal keukenzout kan Baking Soda (oftewel zuiveringszout) ook helpen bij het verwijderen van vlekken. Neem een eetlepel bakingsoda en meng dat met een klein beetje water. Smeer deze pasta op de vlek. Laat het vervolgens drogen en borstel dan de opgedroogde baking soda van de stof. Uitspoelen met koud water en vervolgens gewoon in de was. 

Vlekkenverwijderaars

Er zijn ook speciale vlekkenverwijderaars die je kunt gebruiken. Er zijn verschillende producten op de markt die je helpen bij het verwijderen van vlekken. Denk maar eens aan Vanish of HG Vlekkenspray. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking goed op en check of de stof wel geschikt is voor deze, vaak vrij agressieve, middelen. 

Wasmiddel en waterstofperoxide

Op hardnekkige vlekken kun je nog een mengsel van wasmiddel en waterstofperoxide proberen. Waterstofperoxide staat erom bekend de kleur uit de stof te trekken, het is namelijk een bleekmiddel. Deze methode is dan eigenlijk ook alleen geschikt voor witte stoffen, bijvoorbeeld een overhemd of tafelkleed. Meng twee delen waterstofperoxide (te koop bij de drogist) en één deel vloeibaar wasmiddel en smeer dit voorzichtig op de vlek. Zorg dat je niet op je andere kleding morst! Laat het een paar minuten intrekken en spoel het uit met koud water. 

Professionele hulp

If all else fails… is er altijd nog professionele hulp. Zeker als een van je favoriete kledingstukken een rode wijnvlek heeft, wil je die er graag uit. Breng je kleding naar de stomerij. Zij hebben de juiste producten en kennis om hardnekkige vlekken te verwijderen zonder je kleding te beschadigen. 

Met de juiste aanpak kun je rode wijn dus echt wel uit je kleding verwijderen en als je weet wat je moet doen, hoeft het ook niet zo ingewikkeld te zijn. Snel handelen is eigenlijk het belangrijkste voor een zo goed mogelijk resultaat. En misschien nog een laatste tip: je kunt je wijn beter opdrinken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *