7 x schoonmaken met azijn
Huishouden

7 x schoonmaken met azijn

In een wereld waar er voor elk klusje een ander schoonmaakmiddel op de markt is, kan het  verwarrend zijn wat je nu voor welke klus moet gebruiken. Wist je dat je al die middelen eigenlijk niet eens nodig hebt? Wat je wel nodig hebt is een fles schoonmaakazijn. Met dit middel klaar je namelijk talloze klussen in en om het huis. In dit artikel lees je meer over de toepassingen van deze alleskunner!

Wat is schoonmaakazijn?

Schoonmaakazijn is een handige alleskunner tijdens het schoonmaken. Het heeft een ontvettende en ontkalkende werking, en je kunt het door het hele huis gebruiken als allesreiniger. Dit schoonmaakmiddel kun je voor verschillende klussen gebruiken en is ook nog eens flink voordeliger dan reguliere schoonmaakmiddelen.

Wat is het verschil tussen schoonmaakazijn en natuurazijn?

Schoonmaakazijn (je noemt het ook wel witte azijn) is een azijnsoort die specifiek wordt gemaakt om schoon te maken. De werkzame stof in schoonmaakazijn is azijnzuur. In schoonmaakazijn is dit azijnzuur een synthetische variant, gemaakt van bijvoorbeeld koolwaterstoffen. In tegenstelling tot wat je dus misschien zou denken is schoonmaakazijn geen natuurlijk product. 

Dan is er ook nog natuurazijn. Deze azijn heeft als basis azijnzuur wat gemaakt is door natuurlijke alcohol te laten fermenteren. Door deze natuurlijk ingrediënten is natuurazijn dus wél geschikt voor consumptie. 

Let altijd goed op: schoonmaakazijn kun je niet gebruiken bij je eten, maar met natuurazijn kun je wel schoonmaken!

Wat kun je schoonmaken met (schoonmaak)azijn?

Zoals al eerder genoemd heeft azijn een ontvettende en ontkalkende werking. Je kunt het dus goed gebruiken in je dagelijkse schoonmaakroutine. In en om het huis kun je het bijvoorbeeld goed gebruiken voor onder andere deze klusjes: 

  • Het schoonmaken van je fornuis
  • Het ontkalken van je waterkoker
  • Je airfryermandje ontvetten
  • Je gootsteen ontstoppen
  • Het ontkalken van je kranen en douchescherm
  • neutraliseren van vieze geurtjes
  • groene aanslag verwijderen

Gebruik schoonmaakazijn verdund met water (verhouding 1:1)  in een spuitfles en je hebt zelf je eigen allesreiniger gemaakt. WIl je er nog een lekker geurtje aan toevoegen? Gebruik dan óf schoonmaakazijn met geur (bijvoorbeeld citroen of eucalyptus) óf voeg een paar druppels etherische olie toe aan je spuitfles.

Het schoonmaken van je fornuis (en de rest van de keuken)

In de keuken kun je eindeloos aan de slag met het schoonmaken met azijn. Niet alleen het fornuis ontvet je met een sopje met azijn, ook het schoonmaken van het aanrecht of de koelkast gaat prima met azijn. Ook alle RVS oppervlakken worden weer streeploos schoon na een doekje met wat azijn. 

Hoe kun je je waterkoker ontkalken met azijn?

Meng gelijke delen water en azijn met elkaar en vul hiermee je waterkoker tot ongeveer de helft. Zet de waterkoker nu aan en laat het water koken. Laat het het azijnwater vervolgens nog een half uur in de waterkoker staan. Bij hardnekkige kalkaanslag kun je het ook een nachtje laten weten. Vervolgens giet je de waterkoker leeg en vul je ‘m met schoon water. Breng het weer aan de kook en giet ‘m weer leeg. Herhaal deze laatste stap eventueel een (paar) keer om alle azijnrestjes te verwijderen.

Wist je dat het wordt aangeraden je waterkoker iedere 2 á 3 maanden te ontkalken?

Airfryermandje onvetten met azijn

Voor veel mensen een doorn in het oog: het mandje van de airfryer wordt altijd ongelooflijk vettig en zelfs in de vaatwasser wil die vettigheid er niet altijd af. Laat het mandje van de airfryer eerst even weken in een sopje van warm water met azijn en eventueel een drupje citroensap. Je zult merken dat de vettigheid gemakkelijk loslaat en na een rondje in de vaatwasser is je airfryermandje weer als nieuw!

Je gootsteen ontstoppen met azijn

Een van de vele toepassingen van azijn in de keuken is wel het ontstoppen van de gootsteen. Ontstoppingen ontstaan vaak door ophopingen van zeepresten (=vettigheid) of etensresten. Je kunt je gootsteen ontstoppen (of preventief ontstoppen) door een kopje azijn direct in de afvoer te gooien, een paar minuten te laten inwerken en vervolgens flink wat heet water achteraan te gieten. De azijn zorgt ervoor dat de vettigheid oplost en de vieigheid in de afvoer los komt. Met het warme water spoel je de resten weg.

Bij een heftige verstopping kun je eerst een kopje soda in de afvoer gooien en daarna het kopje azijn. 

Je wasmachine ontkalken met azijn

Sommige mensen weten niet beter: bij elke wasbeurt een scheutje azijn in het vakje van de wasverwachter. De azijn zorgt er niet alleen voor dat je kleding zachter wordt, ook zorgt de azijn ervoor dat zeepresten worden verwijderd en tegelijkertijd is het een handig middel tegen kalkaanslag in de wasmachine. Heb je kleding waar vaak nare zweetgeur in zit? Ook hiervoor is een scheutje azijn bij de was de oplossing!

Vieze geurtjes neutraliseren

Zoals al eerder naar voren is gekomen, is azijn heel goed in het neutraliseren van vervelende geurtjes. Heb je een feestje met rokers gehad? De open haard aangestoken? Of flink gefrituurd in de keuken? Of erger: de gevreesde gourmet met kerst? Zet een schaaltje met wat azijn in deze ruimte en de vieze geur zal sneller geneutraliseerd worden.

Groene aanslag verwijderen met azijn

Tot slot nog een handige toepassing van azijn in de tuin. Na de winter zie je vaak dat je terrastegels een groen laagje krijgen. Deze ophoping van mossen en algen noemen we ook wel groene aanslag. Je kunt groene aanslag op een natuurvriendelijke manier verwijderen met azijn. Maak een sopje met gelijke verhoudingen (bijvoorbeeld 1 liter water met 1 liter azijn) en verspreid dit mengsel over de tegels. Laat het even inwerken en je kunt met een borstel of een harde bezem de groene aanslag gemakkelijk verwijderen.

Welke toepassingen van schoonmaakazijn ken jij nog meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *