terras schoonmaken tips groene aanslag
Tuin

7 tips voor makkelijk je terras schoonmaken

Met het voorjaarsweer in aantocht voel je de kriebels al: het is tijd voor de grote tuin schoonmaak! Deze zomer wil je natuurlijk maximaal genieten van elke zonnestraal die je in ons kikkerlandje kunt opvangen. Maar bij dat schoonmaken na de winter is de grootste doorn in het oog de groene aanslag op het terras. Hoe je je terras makkelijk kunt schoonmaken lees je in deze blog!

Wat is die groene aanslag op het terras?

Het is het eerste dat je ziet als je de tuindeur uit loopt. Je stapt over de drempel van de tuindeur en stapt op de tegels. De groene tegels. Bah. Dat is natuurlijk niet wat je had gehoopt. Naast dat die groene aanslag er natuurlijk niet uit ziet, kan het ook nog eens voor gevaarlijke, gladde situaties zorgen.

Deze groene aanslag is in feite een soort onkruid. In de herfst en winter is het relatief nat en donker en dat zijn de perfecte omstandigheden voor deze mossen en algen om te groeien. Daarnaast is er natuurlijk ook nog ander vuil (denk aan zand en afgewaaide bladeren) dat wordt verspreid door de regen en wind. Er ontstaat een flinke ophoping van viezigheid die jij het liefst voor de eerste warme zonnestralen verwijderd wilt hebben. Maar hoe pak je dat aan?

Terras schoonmaken met azijn

Eerder las je hier al een blog over het schoonmaken in huis met (natuur)azijn. Azijn is een handig (en natuurlijk) middel om mee schoon te maken. Het is heel effectief in het verwijderen van vuil, vet én de zuren in azijn helpen goed bij het verwijderen van groene aanslag op je tegels. Maar let op: het is niet per definitie vriendelijk voor plant en dier. Daarnaast zijn ook niet alle tuintegels geschikt om schoon te maken met azijn. Check altijd eerst het materiaal van je tegels. Over het algemeen geldt dat natuursteen niet goed samengaat met azijn. 

Zo kun je je terras schoonmaken met azijn:

  1. Met gelijke delen water en (natuur)azijn in een emmer
  2. Giet het azijnmengsel over de tegels heen of gebruik hiervoor een handige sproeier of plantenspuit
  3. Laat het mengsel een paar minuten intrekken om vuil en viezigheid los te weken
  4. Gebruik nu een bezem of een borstel om de tegels schoon te schrobben
  5. Spoel het terras altijd na met schoon water.

Groene aanslag verwijderen zonder schrobben

Nu is het goed mogelijk dat jij helemaal geen zin hebt om op je knietjes je terras te gaan schrobben. Gelukkig zijn er ook manieren om je terras schoon te maken zonder zware arbeid. 

Hogedrukspuit

Ga aan de slag met een hogedrukspuit om je terras schoon te spuiten. Het voordeel van een hogedrukspuit is dat je gelijk resultaat ziet. Echter zijn er ook wat nadelen. Je kunt hiermee het zand tussen je tegels wegspuiten waardoor je terras kan gaan verzakken. Ook spettert een hogedrukspuit vaak erg en kun je na afloop zowel je ramen zemen, als jezelf schoon schrobben onder de douche. Heb je toch last van hardnekkig vuil, maar heb je geen hogedrukspuit? Je kunt er altijd eentje huren bij de bouwmarkt!

Baking soda

Is er ook wel iets waar je baking soda niet voor kunt gebruiken? Heb je last van hardnekkig vuil op je tegels? Smeer dit dan in met een papje van bakingsoda en water en laat het even intrekken. Spoel het vervolgens na met schoon water. Het voordeel van baking soda is dat het ook onkruid tegen kan gaan én effectief is tegen slakken en schimmels. 

Speciale terrasreinigers

Geen zin om te schrobben, maar wil je wél een goed resultaat? Er zijn diverse speciale terrasreinigers op de markt, ook voor de wat meer kwetsbare stenen. Hiermee kun je gemakkelijk vuil en groene aanslag verwijderen. Ga je aan de slag met zo’n schoonmaakmiddel, lees dan altijd goed de gebruiksaanwijzing. Dat kan voor elk product weer anders zijn.

Speciale terrasborstel

Geen hogedrukspuit en ook niet zelf schrobben? Tegenwoordig zijn er ook speciale elektrische borstels op de markt die het zware werk voor je doen. Door de snelle ronddraaiende borstels verwijder je niet alleen vuil en groene aanslag, maar ook onkruid tussen de voegen. Veel van deze apparaten hebben ook speciale verwisselbare borstels voor houten vlonders of natuursteen, dus zijn juist perfect voor de meer delicate en diverse ondergronden!

Tijdig schoonmaken én schoonhouden helpt!

Als je echt niet wilt schrobben is het van belang dat je je terras regelmatig schoonhoudt. Veel losse, natte bladeren en nat zand zo snel mogelijk op zodat het zich niet aan de tegels kan gaan hechten. Spuit het terras regelmatig schoon, spoel vlekken gelijk weg of laat op een zonnige dag een azijnmengseltje even goed inwerken. Ook het aanbrengen van een speciale coating kan helpen om minder last van vuil en groene aanslag te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *