Welke woonverzekeringen zijn verplicht?
Wonen

Welke woonverzekeringen zijn er?

Er zijn veel verschillende woonverzekeringen te vinden en een aantal daarvan zijn verplicht in Nederland. Een verzekering beschermt je tegen situaties die vaak onverwacht zijn, vervelend én je een hoop geld kunnen kosten. Denk hierbij aan een inbraak in je woning of stormschade. Welke woonverzekeringen er zijn en welke er verplicht zijn lees je in dit artikel.

Welke woonverzekeringen zijn verplicht?

Er komt veel kijken bij het kopen van een woning. Niet alleen financieel gezien, maar ook als je kijkt naar de verplichte woonverzekeringen. De hypotheekverstrekker zal namelijk een aantal woonverzekeringen verplicht stellen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel sterk aan te raden zijn: zoals de inboedelverzekering.

Een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, is verplicht op het moment dat je een woning koopt door middel van een hypotheek. Vaak gaat deze verzekering samen met de inboedelverzekering. Deze is niet verplicht, maar wel aan te raden. De twee verzekeringen samen zorgen samen voor een dekking tegen schade in of aan je woning als gevolg van bijvoorbeeld wateroverlast, brand, inbraak en ontploffing.

Alhoewel een inboedelverzekering niet wettelijk verplicht is, kan het bij bijvoorbeeld een huurwoning wel in het contract staan. In deze gevallen is het een eis van de verhuurder dat er een inboedelverzekering wordt afgesloten.

Verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel noodzakelijk

Er zijn een flink aantal verzekeringen op te noemen die niet direct verplicht zijn, maar wel erg belangrijk kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Deze woonverzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade aan zowel zaken als aan personen, ook wanneer je dit niet zelf hebt gedaan, maar je er volgens de wet wel voor aansprakelijk bent.

Een ander voorbeeld is de overlijdensrisicoverzekering. Kom je te overlijden, dan keert de verzekeraar een vooraf vastgesteld bedrag uit aan de nabestaanden, waardoor financiële problemen voorkomen kunnen worden. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan is deze verzekering niet verplicht. Is dit echter niet het geval, dan kan er wel geëist worden dat je deze verzekering afsluit.

Ook is er de woonlastenverzekering, welke je een betaling van je hypotheeklasten garandeert op het moment dat je dat zelf niet meer kunt als gevolg van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Wel hangt het van je financiële situatie af voor welk bedrag jij je kunt laten verzekeren.

Stormschade verzekering
Stormschade aan huis

Wat als je geen woonverzekering hebt?

Mocht het nou zo zijn dat je geen woonverzekering hebt afgesloten, dan kan dit een aantal vervelende gevolgen hebben. Wanneer de verzekering een eis is van de hypotheekverstrekker, krijg je de hypotheek pas op het moment dat de verzekering is afgesloten. Maar stel dat dit niet het geval is, of dat je een huurwoning hebt en je hebt geen verzekering. Wat dan?

In het allerergste geval breekt er brand uit in je woning. Het resultaat is dan een onbewoonbare woning, geen onderdak voor jou en je gezin, geen spullen meer en een hypotheekschuld die lastig af te betalen is. Een opstalverzekering voorkomt dit en zorgt ervoor dat (alles) vergoed wordt. Heb je ​geen inboedelverzekering en wordt er bij je ingebroken? Ook dan ben je je spullen kwijt en wordt er niks vergoed. Je denkt misschien dat de spullen in je woning niet zoveel waard zijn, maar tel het eens bij elkaar op. Een televisie, laptop, horloge en een dure pannenset kunnen bij elkaar al voor een mooi bedrag zorgen. Ook de inboedel van een kleine woning loopt al snel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *